Minden ami baba vagy mama

Tippek babaápoláshoz és neveléshez

A tejfogak ápolása
2009-03-24 00:56:34

Kisgyermekes szülőként mindannyian érdeklődünk a gyermekek fogápolása, a fogak cserélődése, a helyes fogmosás részletei iránt. Makkay Krisztina klinikai fogászati higiénikus 12 éve foglalkozik szájápolási, szájhigiénés oktatással, prevencióval. A tejfogak ápolásával kapcsolatos kérdéseinket ő válaszolta meg.


Mit kell tudni a tejfogakról?

Ők a maradó fogak helytartói. Biztosítják a rágás lehetőségét arra az időszakra, míg elég nagy nem lesz az állkapcsunk (alsó és felső fogív) a maradó fogak fogadására, de szájápolási szempontból a legfontosabb, hogy a tejfogak lehetőséget biztosítanak a "gyakorlásra", ha ezen a szinten nem sikerült, akkor ott van a: "még egy esély".

Hány darab tejfog van összesen?

20 darab.

Miben különböznek a csontfogaktól?

Méretüket tekintve szembetűnő a különbség. Anyagukat tekintve, lezseren fogalmazva silányabbak, így hajlamosabbak a szuvasodásra. Gyökereik, csak úgy, mint szerkezetük gyengébbek a maradó fogakénál.

Mikor, milyen sorrendben nőnek ki?

Kb. nyolc hónapostól egy éves korig bújnak ki az első fogacskák, a nagykönyv szerint az alsó egyesek nyitják meg a bulit, majd a felsők követik őket a sorban. Majd a kettesek és így tovább. Részletesen azért nem szólnék a dologról, mert igazság szerint az ütem és a sorrend változó. Nem szeretném, ha egy anyuka rémülten rohanna orvostól-orvosig, mert Petikének nem olyan sorrendben nőnek a tejfogai, mint ahogy az a szakirodalomban szerepel.

Mikor, milyen sorrendben cserélődnek?

A fogváltás első jele a hat éves korban előbújó első maradó fogak, nagyörlők a 6-os fogak. A cserélődés üteme, sorrendje szintén eltérő lehet. Ami fontos: Nem kell fogorvosost játszani otthon. Értem én ezalatt azt, hogy nem kell a tejfogakat naponta végigmozgatva kíváncsiskodni, vajon mikor köthetjük gyermekünket az ajtó kilincse után, ahogy azt velünk tették szüleink, nagyszüleink. Türelem, amikor eljön az idő, a tejfog átadja helyét a maradónak. Ami nem árthat: a fogváltáskor sűríthetjük a gyermekfogászat látogatását (6 hónap helyett 3-4 havonta).

Ez több szempontból jó:
1. barátkozás elmélyítése a fogászattal, rendelővel, fogorvossal (látod csak elmentünk, megnézték és ebben nincs semmi rossz),
2. időben észrevehető rendellenességek felderítése, felkészülés a korrigálásra, adott esetben azonnali segítség az ajtóbecsapásos módszer helyett,
3. szájhigiénés tanácsadás meghallgatása.

Fogzáskor mivel enyhíthetőek a csecsemő fájdalmai?

A fogak áttörése természetes folyamat. Szerencsés esetben a gyermek ezen észrevétlenül átlendül. Sajnos azonban ez nem túl gyakori. Ecsetelők terén a "kérje fogorvosa, gyógyszerésze véleményét" a legmegfelelőbb eljárás. A saját véleményem azonban, hogy legjobb a különböző kemikáliák kerülése, az esetleges lenyelése és abból adódó káros mellékhatások miatt. Javaslatom: szerezzünk be olyan speciálisan erre a célra kifejlesztett gumi rágcsálót, melyben folyadék van, így az a hűtőben tárolva kellemes hőmérsékletre hűthetők és a gyermek rágcsálás közben ínyüket hűsítve segítetik a fogak áttörését.

Figyelem! A hűthető rágókát soha ne a fagyasztóban tároljuk!

Mert:
- a gumi bekeményedik, így annak rágcsálása kellemetlen (tehát rágcsálás helyett utálni fogja)
- fagyási sérülést okozhat (következmény: csillapíthatatlan gyermeksírás)

Mikor kezdjük a kicsit rászoktatni a fogmosásra?

A fogzás kezdetekor, ha lehet, még az első fog áttörése előtt. Ilyenkor puha, kis fejű fogkefét válasszunk (extra soft). Tapasztalatok szerint a színes fogkefe, a fincsi fogkrém a lágy „masszírozás" rendkívül kellemes a gyermek számára, így megszereti a fogmosást.

Milyen legyen az első fogkefénk?

Puha, kis fejű. A leglényegesebb azonban, hogy a gyermeket is vonjuk be (mikor már döntésképes korba ért, válogat) a vásárlásba, mert fontos, hogy tetsszen neki a fogkeféje.

Mik a helyes fogmosás szabályai?

Nem könnyű kérdés. A szakmai felelet egyszerű: Minden étkezés után mossunk fogat. A gyakorlat azonban a legtöbb esetben ettől eltérő. De minimum naponta egyszer lefekvés előtt. A fogmosás időtartama: nettó (azaz hasznos) kb. 60-90 másodperc (ez bruttóban kb. 3-5 perces mókát jelent). Egészen pici korban még nem szükséges a sorrenddel bíbelődni és a későbbiekben is "csak" annyi a szerepe, hogy legyen egy megszokott rend, ami segít nem megfeledkezni egy-egy fogcsoport vagy fogfelszín megtisztításáról.


Egy fogmosáson belül: Eleinte anyuka, majd hagyni a gyermeket is érvényesülni, amikor kicsavarja a fogkefét a kezünkből, és amennyiben szükséges (még nincs meg a nettó idő) ismét anyuka (vagy apuka J). Fontos!: Ne hagyjuk magára a kisgyermeket a fogkefével a kezében, mert balesetveszélyes!

Mire figyeljünk, amikor a babának fogkrémet választunk?

Szerepeljen rajta, hogy gyerekfogkrém. NE TARTALMAZZON FLUORIDOT!!!

A gyártók manapság megkönnyítik a választást azáltal, hogy a csomagoláson feltüntetik, hogy mely korosztály számra ajánlott.

Ízét tekintve: olyan legyen amit szeret a gyermek (ha nem jól sikerült választani, lehet olyan szerencsénk, hogy a játszótéren addig cserélgetjük a „korosztályunkban" lévő többi mamával a tubusokat, míg összejön az üdvözítő megoldás)

Nem győzöm kisgyermekes pácienseim részére eléggé hangsúlyozni: A FELNŐTTEKNEK GYÁRTOTT FOGKRÉMEKET (csak úgy, mint a különböző gyógyszereket) TARTSÁK GYERMEKEK ÁLTAL ELÉRHETETLEN HELYEN!!! A BENNÜK LÉVŐ FLUORID MENNYISÉGE AKÁR HALÁLOS IS LEHET SZÁMUKRA! (Vannak gyerekek, akiknek furcsa módon ízlik a mentolos fogkrém - vagy ha nem is ízlik, de ily módon utánozhatják a szüleiket - és akár egy egész tubust elszürcsölnek egy ültő helyben)

Mik a fogak számára legártalmasabb ételek?

A magas cukortartalmú és emellett ragacsos ételek. Gumicukrok, vattacukor, törökméz, nyalókák, karamell, töltött kekszek, mazsola... Kevésbé káros pl. a csokoládé, ugyanis a benne lévő kakaóvaj védőréteget képez a fogak felszínén. Nah, itt egy csapda: Ugyanis ettől ez még nem helyettesíti a fogmosást, csupán kevésbé káros.

Tehát, ha feltétlenül édesség, akkor: pudingok, túrókrémek (mazsola nélkül), túró rudi, töltetlen csokoládé, tejberizs.

És végül néhány szó az édesítőszerrel készült édességekről: óvatosan a mennyiséggel, ugyanis hasmenést okozhatnak.

Mit adjunk rágcsálni egy kisgyereknek?

Almát, répát, karalábét.

Fontosnak tartom még megemlíteni a cumit és a cumizást. Legjobb nem elkezdeni, de ha már rászoktunk legjobb a lehető leghamarabb leszokni róla, mert amennyiben ez nem sikerül a maradó fogak áttöréséig, akkor csámpás, előreálló fogakat eredményezhet.

Ha az áldatlan eredmény megszületett, akkor amint lehet (gyermek fogorvossal, fogszabályzó szakorvossal konzultálva, tanácsaikat meghallgatva) tegyük meg a szükséges lépéseket!

 

 

 

 

10 megoldás elalvásra
2009-04-15 23:13:11

Sokan nem is altatják a gyermeküket, egyszerűen csak beküldik őket aludni, azok pedig önállóan bevándorolnak az ágyba és elalszanak. Hihetetlenül irigylem ezeket a szülőket, valahogy ez nálunk nem akar összejönni. Kinek így, kinek úgy sikerül ágyba varázsolni a gyermekeket, de egyben biztosak lehetünk: minden szülő megtesz mindent azért, hogy mielőbb aludjanak este a csemetéi, hiszen ez nem csak a csöppség érdekeit szolgálja, de a felnőttek is lazíthatnak ilyenkor pár órát. Összeszedtem hát néhány jótanácsot, amivel meggyorsíthatjuk az elalvás folyamatát.

1. A napi rutin mindennél fontosabb. Ha a gyermek tudja, hogy az esti tevéknységsorozat alkalmával mi után mi következik, akkor egy idő után nem fog ellenkezni, ha ágyba kell mennie. Fel lesz készülve rá, hogy a vacsora, fürdés után bizony az ágyba kell feküdnie, és várhatja az esti mesét. Törekedjünk a szigorú alvási rend létrehozására, s ettől még hétvégén se térjünk el, mert még ez is kellően megzavarja a kicsi alvásritmusát.

2. Ne szoktassuk a gyermeket olyanhoz, amiről később majd le szeretnénk szoktatni. Ne a televízió előtt aludjon el a kicsi (ez a szemének sem tesz jót), ne ringassuk (ez a derekunknak nem tesz jót), ne szoptassuk direkt álomba (persze ha elalszik a cicin, azért már ne ébresszük föl), stb. A napi rutint szem előtt tartva egyszerűen mondjuk el az esti mesét - ne túl rövidet, hogy ne legyenek csalódottak -, mondjuk el közösen az esti imánkat, vagy egyszerűen mondjuk el neki, hogy miről álmodjon, majd jó éjt puszi és lámpaoltás. Ha eleinte tiltakozik is, 2-3 nap után hozzá fog szokni ehhez a rendszerhez, de persze midnenki úgy altat, ahogyan neki kényelmes. A fő az összhang és a nyugalom.

3.
Az esti fürdővízbe önthetünk egy kis levendulaolajat, vagy levendulás habfürdőt. A levendula illata megnyugtatja a gyermeket, illetve az illathoz is hozzászokik egy idő után, tudni fogja tudat alatt is, hogy a levendula a jó alvás illata.

4. Vacsorához adhatunk a kicsinek az étel mellé vörösteát. Legújabb kutatások szerint ugyanis a vörösteák nyugtató hatásuk révén elősegítik az elalvást, illetve rossz alvó gyermeknél elősegítik az éjszaka átalvását. Koffeint nem tartalmaznak, így nyugodtan ihatják a gyerekek is a roobios teát. Akik kételkednek, azok csak halovány rózsaszínű forrázatot készítsenek először. Szerintem az íze is kellemes.

Vörös fokföldirekettye

A rooibos, más nevén vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) egy dél-afrikai cserje zsenge hajtásaiból készül. Főzetét az ottani lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt. Neve afrikaans nyelven "vörös bokrot" jelent.

Nyugat-Európában a kilencvenes évek közepétől kezdve rohamosan terjed a fogyasztása, mert élvezeti teaként a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult. Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van.

Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb. Mélyvörös színű.

Forrás: Wikipédia

5. A jó alvást elősegíti, ha a pöttöm jól kifárad. Ezért érdemes naponta több alkalommal szabad levegőn tartózkodni vele, és olyan játékokat játszani, ami ténylegesen kiszolgálja a mozgásigényét. Fogócska, kergetőzés a legjobb nekik, de egy alapos masszázs is meghozza a hatását elalvás előtt.

6. Lefekvés előtt a szobát alaposan szellőztessük ki. A friss levegő nem csak az udvaron tesz jót, de a lakás állott levegőjét is érdemes "kicserélni", mielőtt lefekszünk aludni. Természetesn fokozottan ügyeljünk arra, hogy a fürdés után ne csapja meg hirtelen a hideg levegő gyermekünket.

7.
Számos homeopátiás készítmény áll rendelkezésünkre a z alvászavarok leküzdésére. Mielőtt azonban ezt választanánk, konzultáljunk homeopata orvossal, hogy bizonyosak legyünk abban, hogy a megfelelő szert választottuk.

8.
Kerüljük a koffein-tartalmú ételeket-italokat. Ezeket persze amúgy sem előnyös a dnunk, mégis, sokan nem tudják, hogy mitől nem alszik jól a gyermek. Íme néhány példa: A ckóla persze eleve tiltólistán van, nem csak a magas koffeintartalma miatt. A csokoládé kellemes desszert lehet, de csak néhány órával elalvás előtt. A finom kakaó sem a legjobb ital elalvás előtt. A feketet teák majdnem olyan élénkítő hatással bírnak, mint egy jó erős fekete kávé, nem is beszélve a csersav tartalmukról.

9. Nem kell vacsorára degeszre etetni a kölköt. Igaz ugyan, hogy ha éhes, akkor fölkell de nem kell  dupla felnőtt adag ételt belediktálni lefekvés előtt, mert nemcsak az emésztőredszerét terheljük le túlságosan, de még rosszat is fog álmodni a szerencsétlen kicsike, és az elalvása is hosszadalmas lesz.

10. A szoba megfelelő hőmérséklete, a pizsama megfelelő vastagsága is elősegíti a jó alvást, a jó elavást. Nem csak attól kell tartanunk, hogy ha fázik, akkor nem fog jól aludni, de ha melege van, még kiütések is lehetnek rajta reggelre, és persze egész éjjel hánykolódni fog. Öltöztessük, takarjuk tehát megfelelően. Kerüljük a műszálas holmikat alváskor. Ha lehet, akkor még a takaró töltete is természetes anyagból legyen.

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 1
Heti: 5
Havi: 48
Össz.: 18 910

Látogatottság növelés
Oldal: Babaápolás
Minden ami baba vagy mama - © 2008 - 2019 - stella.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »