Minden ami baba vagy mama

Tippek babaápoláshoz és neveléshez

Az első négy hét
2008-01-15 10:09:58

A nők hormonális rendszere ciklikus. 28 naponta a méhnyálkahártya lelökődik, és menstruáció formájában távozik a szervezetből. A ciklus közepén, a 14. napon megérik egy petesejt, és elindul a petvezetéken keresztül a petefészektől a méhbe. Ekkor már készen áll a petesejt a megtermékenyülésre. A fogamzás ideje átlagosan ezen a napon, a peteérés (ovuláció) utáni 10-12. órára tehető, a fogamzás helye pedig a petevezeték (méhkürt vagy tuba). A petesejt még csak ekkor találkozik a hímivarsejttel, a terhességet azonban az utolsó menstruáció első napjától számítjuk, így mikor megfogan a baba, már két hetes (14 napos) terhes vagy. Az első hetek történéseiből nem sokat érezhetsz, pedig nagyon fontos dolgok mennek végbe odabenn.


A megtermékenyült petesejt (zigóta) még kb. 4 napig (a 18. napig) tartózkodik a petevezetékben, és ott passzív mozgással, a petevezeték csillámjai segítségével lassan halad a méh felé. A méh ez idő alatt felkészül a pete befogadására, az azt bélelő nyálkahártya ún. terhességi nyálkahártyává (decidua) alakul át. Ezt a folyamatot a petefészek által termelt kétféle hormon irányítja, a sárgatest hormon (progeszteron) és a tüszőhormon (ösztrogén).

Amíg a nyálkahártya átalakul, a petevezetékben tartózkodó pete a megtermékenyülést követő 24. órára (16. napra) már át is esik az első osztódási fázison. A petesejthártyán belül két, egyenlő nagyságú sejt keletkezik. Az új formáció neve blasztomer. A második napra már négy petesejtből áll, két és fél nap elteltével nyolcból, a harmadik napra pedig már 32 sejtet számlál. A 32 sejtes állapotot szedercsírának (morula) nevezzük, mivel alakja egy egészséges szederhez hasonlít. Nagysága még megegyezik az eredeti petesejtével, mivel a sejtosztódások a petesejt sejthártyáján belül zajlottak le. Zárt korlátok között további sejtosztódás csak a középső sejtek elfolyósodásával lehetséges, így jön létre a negyedik (18.) napra a csírahólyag (blasztociszta).

A pete ebben az állapotban érkezik meg a méh üregébe, de még további két-három (20-21.) napig szabadon lebeg, nem ágyazódik be. A lebegés ideje alatt bekövetkezik az addig azonos jellegű sejtek differenciálódása, trofoblaszt- és embrioblasztsejtekké. A trofoblasztsejtek a csírahólyag felszínén körkörösen helyezkednek el, belőlük alakul ki később a magzat táplálására a méhlepény és chorion. Az embrioblasztsejtek embriócsomót (konglomerátumot) képezve helyezkednek el a csírahólyagban. Belőlük fejlődnek ki a csíralemezek, majd ezekből maga az embrió. A csírahólyag külső felszínét borító és ott szaporodó trofoblasztsejtek lelökik a petesejt hártyáját, és közvetlen érintkezésbe lépnek a méh nyálkahártyájával, amelyet szövetoldó tulajdonságuk következtében képesek feloldani. Az ekkora már 0,2-0,4 mm átmérőjű pete besüpped a deciduába.

A peteéréstől számított 11. (25.) naptól beszélünk embrióról. Ezt a kis embriót ezen túl a méhnyálkahártya véredényei táplálják. Amint a pete elfoglalta védett és tápláló környezetét, az embrioblasztsejtek rohamosan fejlődésnek indulnak, és a 28. nap végére henger alakú testté formálódnak: fej- és farokrész alakul ki, amelyet középen a nyél köt össze a lepénykezdeménnyel. Ez a nyél lesz a későbbi köldökzsinór. Még nincs emberi embrió formája, pl. a tengeri sün megtermékenyített és fejlődésnek indult petesejtje ebben a fejlődési szakaszban még nem különböztethető meg az emberétől. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül fél milliméter. Most kezdődne az újabb menstruáció, de a termelődött hormonok leállítják a menstruációs ciklust. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat, ám az is gyakori, hogy csak az egy-két héttel későbbi eredmény lesz pozitív. A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. Néhány kismama leküzdhetetlen álmosságot érez a következő hetekben. A természet ekkor inti az első STOP-ot a kismamának. Lassításra kényszerít. Bizony, a szervezetnek ekkor már nem a rohanó világgal, hanem a létrejött új, kicsi élettel kell törődnie. Néha az édesanya jóval előbb érzékeli a másállapotot, mint a hormonszintek, vagy biológiai változások mérésén alapuló módszerek. (Mellfeszülés, émelygés, hányinger, rosszullét stb.) Az első hetekben fölösleges kézi vagy ultrahangos vizsgálatot végezni.Az ötödik hét
2008-02-11 00:46:38

A negyedik hét végére már majdnem teljesen biztos lehetsz benne, hogy egy kicsi életet hordasz a szíved a alatt. Ennek egyik legbiztosabb jele a menstruáció elmaradása. Van, aki ekkor még kicsit bizonytalankodik, nem akarja, vagy nem tudja elhinni a dolgot, pedig az első vérzés kimaradását követő napokban már a legtöbb terhességi teszt egyértelműen, két csíkkal kimutatja a terhességet.

A baba már majdnem 2 milliméteres. Az ultrahangos vizsgálat során ekkor már láthatóvá válik a méhen belül egy sötétebb folt, a petezsák, benne a babával. A csöppségnek már vannak kezdetleges végtagocskái, amik igazából még csak kicsi dudorok a test oldalán. Az egész pici testnek is még csak ebihalra emlékeztető alakja van, de azért már szépen el lehet különíteni, hogy miből mi lesz.

5 hetes baba

Ezen a héten kezd el fejlődni a kicsi gerince is, benne a gerincvelővel, az agya, kezdetleges izmai és csontocskái. Elkezd kialakulni a teljes érrendszer is, de szív még nem dobog. A hét vége felé talán már lesznek saját vérsejtjei is.

Rajtad is megjelenhetnek az első terhességi tünetek. Ugyan néhányat hajlamosak vagyunk mi nők előre be is beszélni magunknak, aztán amikor tényleg hányingerünk lesz, még meg is lepődünk. Viszont sok kismama ezen a héten tényleg elkezd émelyegni a testében termelődő HCG hormonok hatására. A vérnyomás csökkenése miatt pedig előfordulhat szédülés, rossz esetben ájulás. Ezért, ha kicsit is bizonytalannak érzed a járást, állást, inkább foglalj helyet. Jó tanácsként pedig fogadd meg, hogy mindig hordj magadnál valami rágcsálnivalót. Ez egyrészt a most kezdődő, de a későbbiekben majdnemhogy állandósuló hányinger csillapítására szuper, valamint kellő plusz energiát ad, hogy az ájulásokat kiküszöböld. Ha eddig a rohanó életed miatt nem volt lehetőséged rendszeresen étkezni, akkor itt az ideje, hogy ezen változtass önmagad és a baba érdekében is! Próbálj meg gyakran enni keveset.

5 hét

A méh megnagyobbodik, vérbővebb lesz, nyomni kezdi a hugyhólyagot, ezért már most gyakrabban érzel vizelési ingert. A melleid is megfeszülnek, érzékenyebbek lesznek, méretük is növekedésnek indulhat. A hasad mérete még nem változik, de biztosan sokat fogod nézegetni a tükörben, hogy látszik-e már. A szűk ruhák, nadrágok már biztosan kényelmetlenek kezdenek lenni. Ha eddig derékszíjat hordtál, akkor ideje lazítani rajta, de az sem baj, ha már most félreteszed.

Ugyan a nőgyógyász felkeresésével nem kell rohannod, ráérsz a második kimaradó menstruáció előtt valamikor, de ha nem bírod ki, akkor az orvosod hüvelyi ultrahanggal már most meg tudja mutatni a petezsákot és benne az alig 2 milliméteres babádat, és egyúttal megbizonyosodhattok arról is, hogy nem méhen kívüli terhességről van szó. Az orvos pontosan megmondja már ekkor, hogy a méh falán hol tapadt meg a kicsike, és kiszámolja a szülés várható időpontját.

Mostantól pedig fokozottan vigyázz magadra, hiszen felelős vagy egy másik kicsi életért. Kerüld a fertőző betegeket és az állatokkal való közvetlen érintkezést. A macskaalmot mostmár ne Te takarítsd. (Létezik egy toxoplazmózis nevű vírus, ami vetélést okoz terhesség alatt, és az állatok terjesztik ürülékükkel.) Egy pár hétig hanyagold a nyers hús aprítását - bár szerintem ehhez amúgy sem lesz mostanában gusztusod.


6. hét történései
2008-02-29 00:05:14

Ha eddig még nem választottál nőgyógyászt, akkor ideje elkezdeni a keresgélést. Még körülbelül 2-3 heted van, hogy megejtsd az első vizsgálatot. Az orvos választásánál legyél nagyon körültekintő, hiszen a terhességed alatt minden apró aggodalmadat vele fogod megosztani, és a vajúdás és szülés pillanatainál is ő lesz jelen. Kérd meg a Téged körülvevő anyukákat, hogy ajánljanak neked orvost, és az ajánlott orvosoknak nézz utána az interneten, olvass fórumokat, mások tapasztalataiból merítve könnyebb lehet a választás.

Az első vizsgálat alkalmával az orvos hüvelyi ultrahang vizsgálattal megállapítja a terhesség tényét, ellenőrzi, hogy nem méhem kívüli terhességről van szó, valamint megállapíthatja az ikerterhességet. A kicsi méretei, valamint az utolsó vérzés alapján meghatározza a szülés várható időpontját. Beutalókat ad mindenféle vizsgálatokra, amiket a következő találkozásotokig el kell végeztetned (vérvétel, vizeletvizsgálat, EKG, fogorvosi vizsgálat), de ne aggódj, vizitdíjat legalább nem kell fizetned már sehol. Az orvosod kérelmet ír a lakóhely szerinti védőnőnek, hogy a terhesgondozási kiskönyvet állítsa ki részedre. Megbeszéli veled a kismamákra vonatkozó helyes életmódot, kifaggat a családban előforduló örökletes betegségekről, tanácsot ad minden téren. Merj bártan kérdezni! Ha olyan munkahelyen dolgozol, ami veszélyezteti a kicsi épségét (pl. fertőző, vegyi anyagokkal dolgozol), akkor az orvosod már most indoklást ír a munkáltatódnak, hogy biztosítson számodra olyan munkakört, amely az állapotodnak jobban megfelel. Ezen kívül, ha bármilyen problémát észlelsz az embrió növekedésével kapcsolatosan, akkor azonnal üzenj a háziorvosodnak, hogy vegyen betegállományba, mert a gyermek épsége veszélyeztetve van.

6 hetes embryo

Bár Te még nem sok változást észlelsz az előző héthez képest, de ezen a héten is nagyon sok dolog történik a kicsivel odabent. Ezen a héten a baba kezdetleges szíve kapcsolatba kerül az erekkel, a vérsejtek képződése és a vérkeringés beindul, amit a monitoron keresztül is láthatsz, és esetleg a zakatoló, ütemes dobogását meg is hallgatjátok. Jól el lehet már különíteni a babát a köldökzsinórtól. Záródik a csöppség velőcsöve, innentől embriónak tekinthetjük. Az alsó állkapocs elkülönül a felsőtől (itt indulnak be a csontosodási folyamatok), és kialakulnak a hangszalagok, a gége és a belső fül, valamint a főbb belső szervek (a tüdő, a hasnyálmirigy, a máj, és a primitív gyomor), és az igencsak kezdetleges agy is.

A 2-4 milliméteres embriócskának már vannak kezei, lábai. Megfigyelhetőek a végtagokon az aprócska ujjak, ezek csak amolyan barázdák még, de hamarosan szétnyílnak az ujjacskák is. Sokan tévesen azt hiszik, hogy az ujjak kinőnek a kéz- és láb bimbókból, pedig azok nem kinőnek, hanem csak elválnak egymástól. Már megfigyelhető a végtagok reflexszerű mozgása is.

Van nyaka, az aránytalanul nagy fej teljesen elkülönül a testtől. Az agy fejlődése a többi szervhez képest felgyorsul, a fej mérete a test méretéhez képest ezért olyan nagy még. A fejen megjelennek a fül (amik még csak kis kopoltyúívek), szem, száj kezdeményei. A rekeszizom ekkorra már nagyrészt kifejlődik, a törzsének oldalán pedig megjelennek a mellbimbók, amik a fejlődés folyamán lassan a mellkas elején elnyerik végső helyüket.

a has növekedése

A méhed is rohamos növekedésnek indul, ezért már most érezheted, hogy a ruháid, nadrágjaid szűkebbek lettek, hamarosan a derékszíjakra sem lesz szükséged. Az émelygés, esetleg hányás még mindig a gyötörhet, és sajnos ez így marad még kb. a 12. hétig, csak a szerencsésebbeknél múlik el hamarabb. Az is előfordulhat, hogy ez az undor erősödik, és a reggeli rosszullét egész napossá húzódhat, emiatt leadhatsz a várandósság elején pár kilót. Próbálj meg olyan rágcsálnivalót beszerezni, amely nem hizlal, sokat lehet enni belőle, és lelkiismeret-furdalás nélkül majszolhatod akár egész nap. (Pl. puffasztott köles, buláta, ropi, stb.)

Egyéb terhességi tünetek lehetnek ezen a héten: érzékenyebb, feszülő, elnehezedő mellek, mérhetetlen fáradtság, emésztési zavarok, megváltozott szag-, ízérzékelés, fej-, nyak-, derékfájás.

Fontos tudnod:

Ha van macskád, nem kell tőle megválni, csak a macskaalom takarítását kell másra hagynod, mert félő, hogy toxoplazmózis fertőzést kapsz. Ez egy egysejtű parazita, amely a macskában szaporodik, de a köztigazdája akár az ember is lehet. A legtöbb macskatulajdonos már átesett ezen a fertőzésen, miközben csak influenzára gyanakodott, hiszen a tünetek nagyon hasonlóak. Amennyiben viszont terhesen kapnád el ezt a fertőzést, az sajnos a kicsinél genetikai rendellenességet is okozhat. Jobb az elővigyázatosság!

Figyelj oda az egészséges életmódra. Ha eddig dohányoztál, akkor mielőbb szabadulj meg szenvedélyedtől, és kerüld a passzív dohányzást is! Ne fogyassz alkoholos italokat! A drogok használatát és a felesleges gyógyszerek bevételét a kicsi érdekében is kerüld!

Ügyelj a helyes táplálkozásra! Gyakran egyél keveset, ezzel megelőzheted a rosszulléteket. Ha eddig nem kezdtél terhességi vitaminokat szedni, akkor nyugodtan hozzáfoghatsz, de mindenek előtt ezt beszéld meg kezelőorvosoddal.

A hetedik hét
2008-03-25 01:11:15

Mi történik Veled?

Mostantól szinte egész nap folyamatosan, egyre erősebb fáradtságot érzel. Nehezedre esik a reggeli felkelés, délután pedig alig várod, hogy ismét ágyba bújhass. Ha eddig kávéztál, akkor jobban teszed, ha lemondasz erről, hiszen a magas koffeintartalma nem tesz jót a kicsinek. Inkább vezesd be a délutáni csendes pihenőt, és este is feküdj le hamarabb. A fizikai munkákat is bízd másra mostantól kezdve, mert ha még bírnád is, a végére nagyon ki fogsz fulladni. Éppen elég munka mostantól a napi főzés, hiszen az egész napra elhúzódó hányinger mellett a főtt étel előkészítése, elkészítése sem egyszerű művelet. Az sem baj, ha mostantól egy pár hétig segítséget kérsz, vagy rendeltek kaját otthonra.

7 hetes embrió ultrahangon

A szagok és ízek érzékelése ebben az időszakban megváltozik, ezért az sem biztos, hogy a kész ételek ízleni fognak, de az is előfordulhat, hogy sokkal ínyencebb leszel, ha ez az érzékelés kifinomultabbá válik. Ilyenkor elkezdődhet undor esetén a fogyás, kívánósság miatt pedig a hízás. A nap közben előforduló hányinger csillapítására készíts a táskádba és az ágyad mellé ropogtatni valót és ásványvizet. A sok folyadéktól, meg persze a megnagyobbodott méhed miatt gyakrabban kell majd pisilned, erre is jobb felkészülni. Rakj a táskádba a szokásosnál több papírzsepit, mert út közben szükséged lehet rá, és ne csodálkozz, ha éjjel is több alakalommal arra kelsz, hogy ki kell menned. További kellemetlen tünet lehet a hetedik héten, hogy a melleid érzékenyebbé válnak, valamit pattanások jelennek meg az arcodon, akárcsak serdülő korodban.

A hangulatod is igencsak ingadozó lehet. Akármilyen erősnek is gondolod magad, egy romantikusabb sorozat, vagy egy megható reklám is könnyet csalhat a szemedbe. Érzékenyebb lehetsz a párod megjegyzéseire is. Próbáld meg tudatosítani magadban, hogy most a testedben végbemenő hormonális változások miatt érint minden annyira érzékenyen, és ezt mondd meg kedvesednek is, hogy megelőzzétek az esetleges ütközéseket.
7 hetes embrió

Mi történik a pocakban?

Hüvelyi ultrahang segítségével gyönyörűen látszik már a pocakodban lévő pete hármas tagolódása, a lepény, a magzatburok és az embrió. A magzatburokban lévő kicsi embrió ülőmagassága már 7-9 milliméter, teljes hossza pedig 15 milliméter is lehet. Most alakulgat az összes belső szerve. A szív továbbra is ritmusosan ver, a vesék nemsokára működésre készek, jól látható a máj, szépen látszik a has két rekesze. A kezdetleges nemi szervek, őscsírasejtek már jelen vannak, de még nem lehet megállapítani, hogy 33 hét múlva kisfiú vagy kislány fog megszületni.

A baba pofija is szépen alakulgat. Már jól elkülöníthetőek az arcon az érzékszervek. A szemgolyó már áttetszik a vékonyka bőrréteg alól, és mérete aránytalanul nagy a fej méretéhez képest. Akárcsak egy pici "alien". A szemecskék között ezen a héten kialakulnak az orrlukak és az orrcimpák, valamint már határozottan felismerhető a száj vonala. Sokat fejlődik a belső fül és az agy is.

A kar- és lábbimbói is egyre jobban növekednek, nyúlnak. Kifejlődnek a váll-, könyök- és a térdizületek is. Kialakul a csontváz, a gerinc csigolyasora, benne a gerincvelővel, valamint a kicsi csigolyák oldalnyúlványaiból fejlődésnek indulnak az oldalbordák is.

Ezidőtájt fokozatosan átveszi a sárgatest tüszőhormon termelő funkcióját a méhlepény, melynek hatására egyre több vér fog csörgedezni az ereidben. A vértestek száma nem nő jelentősen, csak felhígul a véred, hogy a hajszálerekbe is könnyen el tudja juttatni az oxigént. Ezáltal fellazulnak a kötőszöveteid kicsit, így visszerek jelentkezhetnek a lábadon.

7 hetesen a pocak

Nagyon kell vigyáznod magadra!

Kerülj minden felelőtlen alulöltözést, és ne ülj hideg kőre (egyébként se). Ne emelj nehezet, ne terheld magad fizikailag. A napi edzésekből is nyugodtan alább lehet hagyni kicsit. Vigyázz a kicsidre a Tőled telhető legjobb módon, hiszen a vetélések igen magas százaléka az első 12 héten történik. Mindenki tudja, hogy csak természetes szelekcióról van szó, de egy parányi élet elvesztése is nagyon meg tudja viselni az anyukát, úgyhogy drukkolj, hogy Nálatok ilyesmi ne fordulhasson elő. Sokak babonából az első trimeszter végéig ezért nem is említik senkinek a terhesség tényét.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 1
Heti: 2
Havi: 45
Össz.: 18 907

Látogatottság növelés
Oldal: Hétről-hétre
Minden ami baba vagy mama - © 2008 - 2019 - stella.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »